Ons goede doel: Wetlands International

Fietsen voor de bescherming van watergebieden

Tijdens deze editie van de Climate Classic dagen we jou en de andere ruim 2.000 deelnemers uit om geld in te zamelen voor Wetlands International.

Deze organisatie zet zich in voor de bescherming en het herstel van wetlands. Wetlands (in het Nederlands drasland) zijn natte landschappen, die, als ze goed onderhouden worden, grote hoeveelheden CO opslaan. Je zamelt geld in door bijvoorbeeld bij vrienden, familie of collega’s een donatie te vragen met als tegenprestatie jouw deelname aan de Climate Classic.

Fondsenwerving is gestart!

Na je inschrijving voor de Climate Classic ontvang je van ons een link naar jouw persoonlijke donatiepagina. Deze kun je delen met vrienden, collega’s en bekenden. Je kunt ook donaties vragen voor je team en organisatie. Zo wordt het fondsenwerven je zo makkelijk mogelijk gemaakt. Het donatieplatform is te vinden via deze link: https://campagnes.doneereffectief.nl/climate-classic-2024

Waarom Wetlands International?

We gaan geld inzamelen voor Wetlands International. Een organisatie die zich richt op het herstel en de bescherming van zogenaamde wetlands. Dit zijn watergebieden zoals kustlijnen, moerassen, rivierdelta’s en veengebieden. Deze komen wereldwijd voor en ze zijn cruciaal voor de grootschalige opslag van CO₂. Bekende wetlands in Nederland zijn het Waddengebied, De Biesbosch en de Weerribben.

Wetlands zijn echte klimaathelden
Wereldwijd hebben we zo’n 800 miljoen hectare van deze watergebieden. Dit is ongeveer 6% van het aardoppervlak. Wetlands zijn echte klimaathelden die enorme hoeveelheden CO kunnen opslaan. Meer dan elk ander ecosysteem op aarde. Verder spelen ze een beschermende rol in tijden van droogte of juist overstromingen. Naar schatting zijn ruim 1 miljard mensen in hun levensonderhoud afhankelijk van deze watergebieden. Met ongeveer 40% van alle planten- en diersoorten ter wereld zijn ze daarnaast onmisbaar voor de biodiversiteit.

Het gaat erg slecht met de wetlands
Wereldwijd is het dramatisch gesteld met de wetlands. Al zo’n 70% van deze gebieden is aangetast of vernietigd. Schade aan de gebieden ontstaat door intensief gebruik en het kappen en droogleggen door bedrijven, overheden en bewoners. Beschadigde wetlands stoten juist enorme hoeveelheden CO
 uit. Van klimaathelden worden het daardoor juist enorme klimaatvervuilers.

Geld en aandacht is nodig
Er is geld en aandacht nodig om wereldwijd wetlands te beschermen en herstellen. Voor het klimaat, voor mensen en voor de natuur. We moeten alles op alles zetten voor deze cruciale schakel in het minimaliseren van klimaatverandering en het in balans houden van biodiversiteit. Wetlands International zet zich daar al ruim 70 jaar voor in. Met 150 medewerkers in 20 landen en met haar hoofdkantoor in Wageningen.

Doel gekozen i.s.m. Doneer Effectief
We hebben Wetlands International samen met onze partner Doneer Effectief gekozen. Deze organisatie selecteert de meest impactvolle goede doelen per gedoneerde euro. Zij maken gebruik van de kennis van onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeksinstellingen die wereldwijd goede doelen evalueren op effectiviteit. Elke getrapte kilometer en elke gedoneerde euro wordt dus effectief besteed!

Toolkit
Bekijk hier onze handige toolkit om jouw fundraiser campagne tot een succes te maken!