Routes

Je kunt dit jaar kiezen uit 5 verschillende afstanden: 40, 90, 125, 250 en 375 km. De 40 en 90 km routes starten en finishen in De Bilt. Tijdens de 40 km recreatieve route doe je inspiratie op bij een duurzaam project langs de route.

Hieronder vind je de voorlopige routes. De definitieve routes worden een week voor de start bekendgemaakt. Download de GPX- en TCX bestanden niet eerder dan een paar dagen van tevoren.

Basisschool fietstocht 10 km

Finish in De Bilt
Begeleide fietstocht – Meer info

Recreatieve fietstocht 40 km

Start & finish in De Bilt
Uitgepijld
3 inspiratiestops onderweg – Meer info

Tourtocht 90 km

Start & finish in De Bilt
Navigatie met GPX route

Tourtocht 125 km

Breda – De Bilt
Navigatie met GPX route

Tourtocht 250 km

De Bilt – Groningen
Navigatie met GPX route

Tourtocht 375 km

Breda – Groningen
Navigatie met GPX route

Waarom fietsen we langs de 'toekomstige' kustlijn?

We volgen de kustlijn die op Normaal Amsterdams Peil ligt. Die kustlijn loopt globaal van Goes naar Groningen. Zonder menselijke maatregelen als dijkaanleg en pompen zou dit de kustlijn in Nederland zijn.

De ’toekomstige’ kustlijn maakt duidelijk dat klimaatverandering echt impact kan hebben en dat het iedereen in Nederland kan raken. Als land waarvan een kwart van het oppervlak onder de zeespiegel (NAP) ligt, zijn we gevoelig voor overstromingen.

Alleen met goede samenwerking, snelheid en doorzettingsvermogen bereiken we de finish. Diezelfde aspecten spelen een rol om klimaatverandering aan te pakken. Alleen samen kunnen we voorkomen dat de NAP-kustlijn werkelijkheid wordt.

Informatie over zeespiegelstijging van het KNMI vind je hier.

climate classic 2024 wielertocht route visual met landkaartje van Nederland

Basisschool fietstocht 10 km

Op 21 juni zal tijdens de ClimateClassic dit jaar voor het eerst de basisschool fietstocht van 10 km plaatsvinden. Groep 6, 7 en 8 van het Zonnewiel, Vrijeschool De Bilt zullen met 75 kinderen een stukje langs de denkbeeldige kustlijn meefietsen dit jaar om aandacht te vragen voor klimaatverandering. 

Tijdens de tocht zullen de kinderen een stop maken bij de botanische tuinen om een kijkje te nemen bij het BioCliVE project van de Universiteit Utrecht. Dit is een onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op biodiversiteit.

Ben je als basisschool geïnteresseerd om deel te nemen aan de fietstocht tijdens de volgende editie van de Climate Classic? Neem dan contact op met [email protected].