Recreatieve route

Nieuw dit jaar is de recreatieve fietstocht van 40 km. Tijdens deze tocht doe je inspiratie op bij verschillende duurzame projecten langs de route. Je gaat op bezoek en hoort de enthousiaste verhalen van mensen die aan dat project werken. Bekijk de route onderaan de pagina.

Sociale renovatie L-Flat Zeist

Tussen 11 en 12 start je vanuit de Bilt. Na 5 km kom je aan bij de grootste galerijflat van Nederland; de L-flat in Zeist. Sinds een aantal jaar zijn ze bezig met een sociale renovatie van deze flat. Sociale renovatie houdt in dat ze de flat grootschalig renoveren en verduurzamen, maar tegelijkertijd ook zorg besteden aan het sociale welzijn van de bewoners. Afgelopen jaren is de flat van het aardgas afgegaan en zijn de woningen voorzien van inductie met bijbehorende pannenset. De woningen zijn geïsoleerd en er zijn zonnepanelen geplaatst. Met oog op de toekomst hopen ze de woningen uiteindelijk aan te kunnen sluiten op aardwarmte.

Voor de bewoners zijn er kleine energiebesparende maatregelen en mensen die iets extra’s voor hun buren of buurt willen doen, krijgen voorrang bij de toewijzing van sommige woningen. Woningcorporatie WoonGroen werkt samen met de Gemeente Zeist, welzijnsorganisatie MeanderOmnium en de inwoners aan deze integrale wijkaanpak. Op deze manier ontstaat er een hecht lokaal samenwerkingsverband. Met dit experiment, gekoppeld aan grootschalige renovatie, werkt Zeist aan een leefbare, gemengde buurt. Onder de naam ‘Buren voor Buren’ hebben deze bewoners zich nu verenigd om allerlei activiteiten te organiseren.

Hans Goorhuis, programmamanager Vollenhove Vooruit bij de gemeente Zeist, vertelt je daar graag meer over!

WOOD you reCYCLE

Welkom bij WOOD you reCYCLE, op locatie Circulaire Stadswerkplaats Amersfoort in Huis Miereveld. Na 20 km op de route ontvangt gastvrouw Imke van de Venne jullie bij haar werkplaats op een bijzondere plek in deze historische stad. 

Hier staat een kopje thee, koffie of limonade klaar met iets lekkers.  Alles aan deze locatie ademt duurzaamheid uit. In de werkplaats recyclet Imke hout en fietsonderdelen. Daar maakt zij interieurproducten en cadeaus van. Ook bouwt ze duurzame interieurs met hergebruikt materiaal voor particulieren en bedrijven. De werkplaats is hier ook een voorbeeld van. In Huis Miereveld vind je interieur met grote bruine labels eraan. Dat vertelt het verhaal achter de oorsprong van alle grondstoffen die gebruikt zijn. Deze meubels zijn door de ondernemers van de stadswerkplaats gebouwd ter inspiratie voor anderen. 

In de centrale hal vind je de expositie ‘Biodiversiteit’.  De expositie laat zien wat biodiversiteit is, welke natuur er allemaal te vinden is in Amersfoort én hoe we Amersfoort nog biodiverser (kunnen) maken. Er zijn spelletjes in de expositie en je kunt zelfs een liefdesbrief aan de aarde schrijven!  

Ben je er dan toch voor de expositie, breng dan ook een bezoekje aan onze biodiverse tuin achter het pand. Je vindt er wadi’s, moestuinen, een logeertuin, bijenkasten, een wormenhotel en een pluktuin. Er zijn verschillende plekjes waar je even kunt gaan zitten om te genieten van al dat moois!

Warmtepomp Kinderboerderij | Soester Energie Coöperatie

Hoe kun je je huis met duurzame warmte verwarmen? Ze laten het zien in de kinderboerderij de Veenweide! De kinderboerderij krijgt deze winter warmte uit de vijvers. Hoe? Ze hebben een warmtepomp geplaatst in de kinderboerderij. Deze warmtepomp is met slangen verbonden aan een warmtewisselaar die in de vijvers ligt. Zo krijg je een lekker warme kinderboerderij!

Wanneer je de 30 km op de route passeert kom je aan bij kinderboerderij de Veenweide in Soest. Soest heeft een aantal grote vijvers in de wijk Overhees. Uit onderzoek blijkt dat 1100 huizen in deze wijk verwarmd kunnen worden door deze vijvers. Soester Energie Coöperatie heeft dit eerder met succes uitgeprobeerd bij de kinderboerderij. Naast dat ze graag vertellen hoe ze dat hebben aangepakt, kunnen ze het ook laten zien. Hoe gaaf is dat!

Bezoek deze proefopstelling en ervaar hoeveel warmte er wordt opgewekt, hoe een warmtepomp er uit ziet, en hoeveel ‘lawaai’ het maakt.

Recreatieve fietstocht 40 km